keskiviikko 25. elokuuta 2010

Taitava Tito

Olen opettanut Titolle erilaisia temppuja viikkojen varrella. Haaste on ollut oman ahneuden hillitseminen. Haluaisin vain opettaa koko ajan lisää, mutta yritän takoa päähäni, ettei pienen pennun keskittymiskyky ole vielä kovin hyvä. Alussa opetustuokiot päätyivät liian usein Titon turhautumiseen. Suorastaan hävetti, että annoin näin tapahtua. Tämän välttämiseksi olen pyrkinyt ottamaan vain 15-20 namia ja niiden loputtua olen lopettanut tai leikkinyt. Nopeastihan voin ottaa uuden tuokion, mutta taukoja on muistettava pitää. Nyt Tito on lopetettaessa täynnä energiaa ja kokeilemisenhalua. Pentu haluaa lisää ja oppii selvästi nopeammin kuin alussa. Toki Tito ymmärtää koko ajan paremmin voivansa omalla toiminnallaan vaikuttaa ja kokeileekin enemmän.

Käskyjä ei ole vielä kuin muutamassa asiassa. En näe syytä kiirehtiä käskyjen kanssa, kun opeteltavat asiat eivät ole vielä valmiita. Miksi nimeäisin keskeneräisiä liikkeitä?

Tähän mennessä joitakin harjoiteltuja asioita:
- "Tug" ja "Out" leikkiessä
Leikkiminen toimii koko ajan paremmin. Nyt Tito uskaltaa jo ottaa leluista kunnolla kiinni ja ilokseni olen huomannut, että uudestakin lelusta otetaan heti kiinni. Ei tarvita mitään "tutustumisvaihetta". Lelu kuin lelu! Parhaiksi leluiksi ovat osoittautuneet kelluvat Aquatoy-merkkiset pehmeät vaahtomuovia sisältävät lelut. Kovia leluja olen käyttänyt välillä, mutta aika vähän. Junior-motivointipatukatkin ovat vielä vähän liian kovia leikittämiseen, mutta erinomaisia saalisleikkiin (kahden patukan saalistuleikki).
- "Ole hyvä!"
Tito osaa jo hienosti odottaa lupaa esim. hyökätä puuhapaketin kimppuun. Nyt osaa ottaa kontaktin ja pitää sitä vähän aikaa. Vaihtelen kontaktiaikaa ja ennakoidessaan nappaan paketin pois lattialta. Ja aloitetaan alusta. Tässä minä olen toistaiseksi nopeampi.
- Perusasento
Perusasentoa on harjoiteltu vasta etutassut purkin päällä. Tito osaa hyvin kiertää purkkia ja käyttää takajalkojaan. Nyt pitäisi alkaa madaltaa purkkia, jotta päästään lattiatasolle.
- Katsekontakti
Katsekontaktia vahvistan oikeastaan päivittäin. Erityisesti ulkona on naksutin koko ajan valmiina. Tito on alkanut tarjota hienosti kontaktia yllättävissäkin tilanteissa. Olemme esimerkiksi istuneet tien vieressä, kun tietä pitkin on tullut koira, pyörä tms. Olen ensin naksutellut rauhallisesta käyttäytymisestä. Tämän jälkeen Tito on itse tarjonnut katsekontaktia, jonka olen vahvistanut. Nyt Tito saattaa 10 kertaa katsoa koiraa ja sen jälkeen minua.
- Etutassuilla seisominen
Tässä ollaan edistytty hyvin. Nyt Tito osaa hakeutua 2on2off-asentoon laatikon tai rappusten varaan. Laatikolla tahtoo vielä mennä laatikon kautta eli hyppää ensin laatikon päälle ja laskee siitä etutassut maahan. Portailla tekee oikeaoppisemmin eli siirtää peruuttamalla takatassut ensimmäiselle askelmalle. Tätä olen aloittanut tehostamaan rappusia peruuttamalla. Rappusten peruuttaminen on tehokasta peräpäänkäyttöharjoittelua. Nyt lähinnä odottelen, että Titon fysiikkaa ja tasapaino kehittyy. Sitten aletaan soveltaa seinälle. Kiirettä ei ole.
- Luoksetulo
Luoksetulossa haluan, että Tito tulee kovaa ja heti. Tämän vuoksi olen kutsunut vain, kun Tito on jo juoksemassa kovaa luokseni. Alussa palkitsin paljon nameilla, mutta vauhdin lisäämiseksi olen alkanut palkita myös lelulla. Nyt vauhtia on tullut lisää viimeisten päivien aikana ja Tito pinkoo tuhatta ja sataa. Välillä olen kutsunut Titoa nimellä ja välillä käskyllä "Täällä". En halua yhteiskäskyä "Titotäällä". "Täällä"-käskyssä Titon ei tarvitse tulla mihinkään asentoon tai muuta, joten opetan mahdollisesti TOKO:n luoksetulon erikseen lyhyemmällä käskyllä.
Olen myös kieltänyt muita ihmisiä kutsumasta pentua. Titon ei todellakaan tarvitse laahustaa muiden ihmisten luo, kun he ovat sitä ensin 10 kertaa kutsuneet eri käskyillä. Ihmisille tuntuu myös olevan itsestäänselvyys, miten koiria kutsutaan. Mikä "Tseh Tseh" tai "Tuletänne"? Nyt suurin osa on onneksi ymmärtänyt, että tätä koiraa ei kutsuta ja sen nimeä ei sanota. Osalle olen sanonut, että jos haluavat siitä niin kovasti puhua, puhuvat Mustista. Olen myös ulkona toisinaan palkinnut, kun Tito ei ole "totellut" ulkopuolisten ihmisten kutsuja.
- Tassut kippoon
Tämän Tito osaa hienosti. Nyt tassut menevät jo ruokakippoon. Voi olla, että vielä pienennän kippoa, mutta tämäkin on jo hyvä saavutus. Tämä temppu vaatii koiralta kovaa keskittymistä ja tietoisuutta omista jaloistaan.
- Sivujaloilla seisominen
Tätä ei ollut tarkoitus lähteä vielä opettamaan. Temppu lähti siitä, kun ajattelin kokeilla etutassuilla seisomisen soveltamista seinää vasten. (Minä taas malttamattomana...) Harjoittelin ensin perinteisesti laatikon kanssa ja poistin seuraavaksi laatikon. Katsoin, mitä tapahtuu ja Tito heitti vasemman etu- ja takatassun seinälle. Vahvistin, koska näytti niin hauskalta. Tito lähti tarjoamaan tätä heti lisää ja sitähän sitten vahvistettiin. Seisotaan etutassuilla sitten myöhemmin. Kun ajattelen nyt, tiedän, ettei Tito ollut vielä edes siinä vaiheessa, että laatikkoa olisi voinut poistaa. Seinälle siirryn vasta, kun laatikko- ja kirjapinoa on nostettu enemmän. Sivujaloilla seisominen onnistuu tällä hetkellä paremmin vasemmat jalat seinällä. Toinen puoli on heikompi, mutta yritystä on. Voi olla, että joudun kuitenkin opettamaan tämän tempun kirjapinojen avulla, koska nyt Tito nojaa seinään liikaa.
- Stacking Bowls eli Kippojen kasaaminen
Tämä oli oikeastaan ensimmäinen temppu, jossa Titon tuli hallitusti käyttää kuonoaan ja hampaitaan. Leikkiessä lelun vetäminen ja siitä irrottaminen ovat "luonnollisempia" toimintoja eivätkä vaadi samanlaista keskittymistä. Tämän aloitin toissapäivänä kahdella täysin erikokoisella pyöreällä pakastepurkilla. Erikokoisuus helpottaa mielestäni alussa, koska pieni purkki menee helposti ison sisään. Samankokoisten purkkien kasaaminen vaatii jo enemmän. Vahvistin ensin kiinnostusta ja kuonokosketusta pieneen purkkiin. Isoa purkkia ei ollut tarjolla. Vähitellen siirryin hammastuntumaan ja siitä edelleen nostamiseen ja liikutteluun. Nyt lisäsin ison purkin lattialle. Vahvistin kaikkea pienen purkin siirtymistä kohti isompaa. Seuraavaksi vahvistin vain niitä kertoja, jolloin pieni purkki osui isoon. Kun purkit menivät sattumalta sisäkkäin, annoin J.Potin ja lopetin siihen. Nyt vahvistan enää onnistuneita siirtoja, kasvatan purkkien välimatkaa ja sijaintia. Kohta vaikeutan muuttamalla purkkien kokoa.
- Tassukosketus
Tassukosketuksen harjoittelu on jäänyt pariin kertaan, koska hävitin kannen, jonka päälle Titon piti tassulla läppäistä. Nyt kun tekosyy on kerrottu, on otettava itseä niskasta kiinni ja jatkaa harjoittelua. Aloitin piilottamalla namin kannen alle. Tito kiinnostui ja yritti kuonolla ja hampailla saada namin. Vasta kokeiltuaan tassulla, naksautin. Parin kerran jälkeen ei namia tarvinnut laittaa kannen alle ja pystyin jo siirtämään kantta lattialla. Tähän jäimme ja tästä jatkamme.


Video: Päivi Nietosvaara

1 kommentti:

  1. voi kuinka suloinen videopätkä :) tosi taitava vielä niin pieneksi haukuksi!

    VastaaPoista