tiistai 31. elokuuta 2010

Paimenkoira

28.8.2010 lähdettiin aamupäivällä kohti Kiikalaa. Kiikalassa asuvat Titon isä Piski ja isoäiti Rita. Kasvattajalla Päivillä on myös kolme muuta bordercollieta: Matti, Ville ja Iita. Päivillä on miehensä Tapion kanssa reippaan kokoinen lammastila ja nyt oli tarkoitus käydä näyttämässä Titoa ja katsomassa lampaita.

Kuskina oli kaverini Rosa ja takapenkillä hänen bordercolliensa Etta. Ajomatka meni hyvin, jos aivan lopussa tapahtunutta Titon oksentelua ei lasketa. Tähän mennessä ei ole oksentelua ollut ja toivon, että tämä oli ensimmäinen ja viimeinen kerta.
Heti Kiikalaan päästyämme lähdimme lampaiden luokse. Karitsat piti punnita ja pääsimme heti näkemään, miten Piski ja Rita tekivät töitä. Herätti suurta ihailua, miten Piski pysyi maassa makaamassa, vaikka lampaat tulivat sitä "kiusaamaan". Itse ainakin kokisin tilanteen painostavaksi. Lampaita niskassa ja liikkua ei saa ennen kuin lupa annetaan.

Tito huomasi ensimmäisenä lampaiden jätökset ja vasta sen jälkeen lampaat. Kun maha oli täynnä, Tito meni rohkeana poikana kohti lampaita. Ensin lampaat vähän siirtyivät. Luulivat ehkä, että pieni musta olio on oikea paimenkoira. Kun lampaat tajusivat, että perässä oli pehmolelu, ne päättivät vähän kokeilla, mistä puusta tämä otus on veistetty. Titoa piti mennä auttamaan, kun lampaat alkoivat tulla kohti. Enhän halunnut, että pennun rohkeus ja itseluottamus huuhdotaan hetkessä pois. Tito innostui taas, kun lampaat vähän siirtyivät ja lähti niiden perään. Tito lähti muutaman kerran pellolle lampaiden sekaan, mutta tuli takaisin, kun huomasi, etten ollutkaan enää ihan lähellä. Omasta mielestäni onnistunut ensitapaaminen lampaiden kanssa.

Tito sai juosta koko päivän pitkin peltoja ja tutustua uusiin koiriin. Muut koirat eivät tosin pienestä pennusta välittäneet. Etta sanoi muutaman kerran tiukasti, että nyt riittää ja tämä oli hyvä. Pennun on hyvä oppia, ettei voi miten tahansa härnätä.

Päiville piti tietenkin näyttää pari temppuakin. Vähän jännitti, miten Tito toimii uudessa paikassa uusien ihmisten ollessa läsnä. Ilokseni sain huomata, että pentu teki kerrassaan hienosti olosuhteisiin nähden. Hyvä, Tito!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti