sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Käymme yhdessä ain. Käymme aina rinnakkain.

Titolla ei ole ollut valjaita ennen kuin täytti vuoden. Kun pentu oli tulossa, päätin ostaa valjaat heti, jos tulokas osoittaa hirvittävät vetohalut. En halunnut rikkoa hentoista otusta heti alkuunsa. (Toim.huom. Mitä hentoista?) Aloitin kuitenkin hihnakäytöksen opettamisen jo ensimmäisellä pysähdyksellä Mikkelistä Helsinkiin, kun haettiin pentu kotiin.

Olen sitä mieltä, että pentuja kannattaa palkita alusta asti siitä, kun ne kävelevät nätisti vieressä. Olen lukenut ja kuullut, miten moni pennunomistaja ylpeänä kertoo, ettei mitään veto-ongelmia ole. Muutama kuukausi kuluu ja mitä pennulle tapahtuu? Se kasvaa. Mikä tärkeintä, sen kinttuihin tulee lisää pituutta. Maailma suurentuu, kun lenkit pitenevät. Kun lenkit pitenevät, kunto kasvaa. Kunnon kasvaessa pentu jaksaa koko ajan enemmän. Se jaksaa myös vetää omistajaansa paikasta toiseen, jos omistaja antaa näin tapahtua. Auta armias, kun pentu on vuosikas. Kohta mietitään, miksi hartiat ovat jumissa päivästä toiseen.

Käyttäkäämme hyödyksi se aika, jolloin pennun jalat ovat vielä pienet. Ei tämä tarkoita, että pennut kävelevät hienosti vieressä, kun kotiutuvat. Ehei, mutta lähes poikkeuksetta, ne viihtyvät omistajansa jaloissa paremmin kuin pellossa kasvaneet vuosikkaat.

Osaako Tito kävellä hienosti hihnassa? Yleensä kyllä. Tunnin hihnalenkki sujuu vieressä sipsuttelevan mustavalkoisen kanssa. Välillä se ottaa kontaktia ja saa luvan mennä puskaan tekemään koiruuksiaan - haistelemaan ja tarpeilleen.
Jos tilanne on outo tai uusi, joudun edelleen pysähtelemään. Joskus päästään parilla pysähdyksellä. Toisinaan pysähdytään parin askeleen välein. Matka jatkuu, kun hihna löystyy.

Tekstin piti olla valjaista, mutta näin kävi. Palataan siis asiaan.

Valjaita Tito on käyttänyt ennen ainoastaan autossa. Kyseessä eivät ole superturvalliset valjaat, joten jossain vaiheessa voisin ostaa ne "ainoat ja oikeat" Allsafe-valjaat. Nyt Tito on kuitenkin saanut parit uudet valjaat. Miksi parit? Ei mitään järjellistä selitystä.

Ensimmäiset tuli ostettua tiettyä päivää ja tarvetta varten. Matkaan lähtivät Ezy Dogin Y-turvavaljaat.
Toisiin törmäsin "sattumalta" enkä voinut vastustaa. Tito sai Ruffwearin  Webmaster -valjaat.


Ruffwearit sopivat ainakin tämmöiselle Rajatapaukselle erittäin hyvin. Pelkästään rinnan päälle tulevaa kolmiota voi säätää kolmella hihnalla. Vatsan ympäri menevät 2 hihnaa ovat hyvin pehmustetut ja niissä on samanlainen hengitysjousto kuin ihmisten hyvin suunnitelluissa repuissa ja rinkoissa.

Täältä löytyy perusteellinen kirjoitus (in English) näistä valjaista. Joku muukin on ostanut bc:lleen Webmasterit.

Tiedoksi lukijoille, että kirjoittaja on pienestä pitäen lämmennyt kaikelle, missä on mahdollisimman paljon lukkoja ja säädettäviä yksityiskohtia. Laukut (etenkin vaellusrinkat), kuoritakit, koira- ja heppatarvikkeet... you name it! Voisin hankkia muksun vain, jotta saisin ostaa sille vauhdikkaat juoksurattaat. Onneksi minulla ei ole lasta eikä hevosta. Tulisi aivan järkyttävän kalliiksi.

6 kommenttia:

 1. Ymmärrän niin täysin tuon tavaranhankkimisvimman! Onneksi en ole rikkaampi, muuten Varjolla olisi varmaan viidellekymmenelle koiralle riittävät varusteet. Pantoja ja hihnoja on nytkin ihan riittävästi, kun aina löytyy joku uusi ja kivan värinen tai erikoisominaisuuksilla varustettu...

  Meillä on myös Ruffwearilta Webmastereiden serkku, Approach Pack -reppu. Olin nähnyt sellaisen joskus kauan ennen kuin mulla oli koiraa, ja kun aloin olla varma, ettei Varjo enää kauheasti kasva, kävin hankkimassa sille oman. Meidän blogissa taitaa olla viime kesältä kuvakin jossa se seisoo kukkulalla reppu päällä. Olen tykännyt ihan hurjasti, säätömahdollisuudet on laajat ja se ei tunnu häiritsevän Varjoa ollenkaan, vaan likka painaa tuhatta ja sataa vaikka laukuissa olisi useampikin kilo painoa. Ja tarvittaessa koiran voi nostaa selän kahvasta ilmaan ilman että se tuntuu siitä kovin pahalta.

  VastaaPoista
 2. Niitä Ruffwearin reppuja on myös tullut katsottua. Samoin ökykalliita tossuja. Tekisi mieli oikeasti ihan tänne peruslenkkeilyyn hankkia kunnon tossut. Miksi? Koska lasinsiruja on joka puolella!

  VastaaPoista
 3. Minkä kokoiset valjaat Titolla on? Mistille ja Helmille pitäis ostaa valjaat (Misti söi edelliset) ja mietin tässä sitä kokoa. Misti on aika pikkuinen ja Helmi taas isompi, olisko koko 80 mitään? Kyllähän niitä saa yleensä onneksi säädettyä. Enkä kyllä tiedä että millaiset valjaat, mitkä olis parhaimmat kaikin puolin.

  Meillä harjoitellaan hihnakävelyä ihan siten, että kun Misti meinaa vetää niin hieman nykäisen hihnasta ja sanon "nätisti". Sitten Misti kävelee vetämättä ja siitä tulee palkka. Paljonhan sitä pitää vielä muistutella, mutta ihan kivasti sujuu. Enimmäkseen kuitenkin lenkkeillään vapaana, joten se hihnakävely aina vähän jää...

  VastaaPoista
 4. Titolla on Ezy Dogit kokoa L ja Webmasterit kokoa S. Molemmissa valjaissa tykkään siitä, että myös etuosaa voi säätää. esim. yleensä T- ja Y-mallisissa ei voi. Sovittamalla pääsee vähimmällä.
  Nim. En sovittanut ja kävin vaihtamassa...

  VastaaPoista
 5. Mistä olet ostanut nuo Webmasterit ja paljon tuli hintaa? :)
  Pepillä on tähän asti ollut Hurtan Y-valjaat kokoa 70, mutta ne on liian pienet tosta pään ympäriltä ja 80 taas on liian isot ja sitä välikokoa ei tietenkään ole olemassakaan!

  Niin nyt olisi sitten uusien valjaiden etsintä :)

  VastaaPoista
 6. Faunattaresta löysin. Olivat onneksi -30%, joten hintaa jäi "vain" 50€. Koko on S, koska Tito on rinnan leveimmältä kohdalta tällä hetkellä 66 cm.
  Jos haluaa edullisemmat, mutta kuitenkin hyvät ja säädettävät valjaat, suosittelen Ezy Dogin Y-mallisia turvavaljaita.

  VastaaPoista