Jos rotu on tyypillinen perhekoira, vaikkapa noutaja tai suomalaisten suosima mäyräkoira, pennun koulutuksen katsotaan pilaavan koiran. On väärin vaatia pieneltä pennulta yhtään mitään ja estää sitä tekemästä "pentumaisia" asioita. Pentu saa mennä pitkällä hihnalla tervehtimään ketä vain eikä kukaan pisti pahitteeksi. Pentua kutsutaan noin 50 kertaa päivässä, mutta se tulee ainoastaa silloin, kun ruokakuppiin kaadetaan papanoita.
Ota sitten sporttikoira ja olet nurkkaan ahdettu. Kaikki tekemisesi on suurennuslasin alla. Jos ei ole, kuvittelet sen olevan.
Sen sijaan, että paineistuisin sen kummemmin, pidän Titon kanssa lähinnä hauskaa. Me treenaamme joka päivä jotakin. Päivän mittaan voi tulla 10 pientä treenituokiota, yksi pidempi tai lenkin lomassa mieleen tullut päähänpisto, joka on pakko toteuttaa.
"Kappas, tuolla on kaivinkone. Kyllä sen alta voi juosta. Katsotaan vaikka!"
"Kylläpä tuossa pulppuaa puro. Miten olisi paikkamakuu purossa? Titoo, tuus vähän tänne kattomaan, mitä löysin..."
"Ai, Tito on löytänyt hurjan herkullisen oksan. Otetaanpa hallintaa tähän väliin."
Tämä ei tarkoita, että teemme asiat vasemmalla kädellä eikä mitään vaadita. Jos jotain ei ole opetettu, sitä ei sen kummemmin vaadita. Jos asia on opetettu, sitä vaaditaan. Tämä tietysti tarkoittaa opetushistorian punnitsemista. Itse en lähde vaatimaan suin päin kotona opetettuja asioita muualla. Mielestäni se ei yksinkertaisesti ole reilua koiraa kohtaan. En halua asettaa koiraani toistuvasti tilanteisiin, joissa sillä ei ole mahdollisuutta onnistua. En myöskään halua korjata koiraani jatkuvasti tai huomautella lekalla kolauttaen, etten ole tyytyväinen.
Mietin paljon, miten mitäkin kannattaa opettaa. Tokon kaukokäskyjen pohtiminen on mainio tapa kuluttaa aikaansa tai saada itsensä turhautumaan. (Sanni, vastaus on käsikosketus...)
Kaiken voi tehdä niin monella tavalla, vaikka tulos näyttäisikin samalta. Eikö tämä ole yksi kouluttamisen kiehtovuuksia? Mitä jos voi keksiä jotakin, mitä kukaan muu ei ole tullut ajatelleeksi? Tai keksii jotakin ja toteaa myöhemmin, että joku arvostettu kouluttaja tekee samalla tavalla?
Meidän treenit lauantaisin ovat sisältäneet suurimmaksi osin agilitya ja jonkin verran tokoa. Viimeksi tuli harjoiteltua kiekkojen heittämistä pitkästä aikaa ja pari kaveria treenasi suojelussa vaadittavaa hallintaa. Tuli sitten aika, että Titon piti näyttää jotain muuta kuin agilitya. Treenikaverit vaativat nähdä edes vähän. Totesin, ettemme ehkä osaa edes sitä "vähän". Muiden tekeminen näyttää välillä kovin totiselta ja ryppyotsaiselta, enkä uskonut meidän leikittelyn sopivan kuvaan. Housut tutisten hain Titon autosta.
On se kumma, miten nopeasti kauhu valtasi mieleni.
On se myö kumma, miten nopeasti tämä tunne kaikkosi.
Kävi samalla tavalla kuin puoli vuotta sitten kiekkokurssilla. Jännitti niin, että vatsaa nipisti, mutta kentällä riitti Titoon katsahtaminen. Sen olemus sanoi minulle, että me tehdään yhdessä ja se tekee sen, minkä osaa.
Kuvat: Mari Lustig |
Viimeisen palkan jälkeen palasin maanpinnalle ja kysyin muilta: "No?"
Olen suunnattoman helpottunut, kun meidän "nössöilytreenaamisella" on saatu aikaan iloinen, suora ja hyvältä näyttävä seuruu. Kuulemma meidän treenaaminenkin näyttää iloiselta.
Hei, minä olen iloinen!
Teidän tekeminen oli upeeta katsottavaa! Tito on taitava! :)
VastaaPoistaKiitos! Ollaan tehty jotain oikein. :)
PoistaSun sisäinen ryppyotsa tulee esiin siinä kohtaa kun ootte tehneet tosi hienoja ja nopeita noutoja ja puuskahdat treenin päätteeksi miten hidas se oli! Että älä luulekaan olevasi yhtään löyhäpäisempi sunnuntaitreenaaja kuin muutkaan meistä, oot kauhea panostaja! Mutta treenatessahan sä olet maailman iloisin, innostavin ja kannustavin koiranohjaaja mitä voi olla. Ja se näkyy Titossa, se on huikean taitava ja rakastaa kaikkea mitä se saa tehdä.
VastaaPoistaMeinasin alkaa satuilla tähän omasta ryppyotsaisuudesta ja semmosesta, mutta äsh, tulis niin pitkä kommentti ja tuli sen verran ajatuksia että pitänee tehdä tästä ihan oma postaus...
Se oli hidas niissä noudoissa...
PoistaHaluun nähdä teidän kaukot! Vaikka eivät olisikaan valmiit. Ei ne kai ikinä ole. Vanttu tekee myös i-s käsikosketuksella, mutta en mä ole ajatellut siinä olevan sen suurempaa oivallusta. Me on kyllä reenitty kaukoja ehkä kolme kertaa tänä vuonna, mutta oli kiva huomata toissapäivänä että pieneläin oli ihan innoissaan ja teki hyvät puhtaat vaihdot. :)
VastaaPoistaEihän ne koskaan ole... Mullahan oli silloin hyvin alussa jo se käsikosketus. Tajusin vasta pari kuukautta sitten, missä kohdassa sitä kättä kannattaa oikeasti pitää, jotta vaihdosta tulee "tiedät-kyllä-minkälainen". Mulla ainakin oli alussa käsi liian alhaalla. Samalla tavalla voi opettaa liikkeestä pysähtymisen. Toki moni käyttää käsikosketusta tai kosketuskeppiä, mutta idea on siinä, missä kohdetta pitää.
PoistaTäytyykin jossain vaiheessa miettiä niitä kaukoja taas pitkästä aikaa. :D
Kehveli, annoit mulle taas ajattelemisen aihetta. Varjolla onkin vielä iltaruoka syömättä, täytyy tästä lähteä testailemaan miten ajatukset toimii käytännössä...
Poista