tiistai 3. maaliskuuta 2015

Acana Chicken and Burbank Potato

Tuote saatu

Sekä Tito että Totti syövät raakaruokaa ja nappulaa. Raakaruokaosuus sisältää monipuolisesti lihoja ja jonkun verran luita. Nappuloita pojat ovat saaneet ihan pennusta asti, koska nappulat toimivat niin hyvin nameina. Nappuloilla olen myös täydentänyt raakaruoan vitamiinipuutteita ja samalla niistä on saatu kuitua pitämään annetut luut liikkeellä suolistossa. Kuivaruoka on ollut kätevä myös vanhempieni luokse saareen mentäessä, koska pakasteita ei aina jaksa ottaa mukaan.

Sain Titolle ja Totille testiin Kanadassa valmistetun kanapohjaisen ruoan - Acana Chicken and Burbank Potato. Tätä meillä ei ole aikaisemmin ollutkaan, joten mielenkiinnolla otin pussin vastaan. Ruoan koostumus on seuraava:
Kuivattu kana, luuton kana, kokonainen peruna, kaurasuurimo, herne, kokonainen kananmuna, ruodoton kampela, sinimailanen, kananrasva, kaurahiutale, kananmaksa, kananmaksaöljy, silliöljy, hernekuitu, kokonainen omena, kokonainen päärynä, bataatti, kurpitsa, talvikurpitsa, palsternakka, porkkana, pinaatti, karpalo, mustikka, merilevä, sikurinjuuri, katajamarja, väinönputken juuri, kehäkukan kukka, fenkoli, piparmintun lehti, laventeli, rosmariini sekä laadukkaat vitamiinit ja kivennäis- ja hivenaineet.

Ruoka saa heti plussaa mm. luuttomasta kanasta, kokonaisista kananmunista ja ruodottomasta kampelasta. Perunaa ja kauraa on meidän tarkoituksiin sopivasti. Jos en anna nappuloita, kuppiin menee kuitenkin kasvissosetta. Kuitua nuo tarvitsevat, vaikka en syötäkään luita päivittäin tai suuria määriä. Olen huomannut, että ne nyhtävät ruohoa ulkona suuhunsa enemmän, jos en anna nappuloita tai kasvissosetta lihan kanssa. Eli tässä tapauksessa nappulan peruna ja kaura ovat tervetulleita.


Nappulakoko oli meille täydellinen. Täytyy sanoa, että olen kokeillut moooonia nappuloita, joiden pohjalta onkin helppo sanoa, minkälainen on hyvä nappula. Koska käytän nappuloita suureksi osaksi palkitsemiseen, ne eivät voi olla liian isoja tai pieniä. Yhdessä vaiheessa käytin jonkun aikaa pienille koirille tehtyjä ruokia, mutta niitä tuli annettua aina aivan liikaa kerralla, koska helmen kokoisia napsuja oli vaikea antaa pienissä määrin. Isoja napsuja koirat jäävät syömään tai sitten ne tukehtuvat niihin, kun samalla liikutaan ja touhutaan. Sopiva nappula on siis kooltaan tämä:


Nappuloissa oli aika mieto haju. Pussin avattuani koko asunto ei haissut koiranruoalta eikä käsiin tarttunut hajua juurikaan. Mietin jo, että maistuvatkohan nämä nyt sitten ollenkaan. Että ovatko jopa liian siistejä! Pintakaan ei ollut rasvainen ja tahmainen. Näitä laitoinkin hyvillä mielin taskuun ilman namipussiviritelmiä. Sellaisiakin on nimittäin ollut, että rasva ja tahma ovat pitkin taskua ja käsiä.
Helppo avata ja sulkea
Siistejä nappuloita!
Minulle merkitsee myös se, mistä raaka-aineet tulevat ja mikä osuus niistä käytetään itse ruokaan. Jos sanotaan, että ruoassa on kalaa, toivon siinä olevan muutakin kuin pää ja evät... Acanalla raaka-aineiden käyttäminen kokonaan onkin ihan oma juttunsa, josta valmistaja on syystäkin ylpeä.


Pussiin päätyneistä raaka-aineista iso osa on tullut vielä paikallisilta tiloilta, mikä on myös mahdollistanut niiden käytön tuoreena. Sanoisin, että ruoka on ns. muodollisesta pätevä. Ei muuta kuin ruoka testiin!

Ensimmäisenä nappula päätyi aktivointitarkoituksiin. Pari erilaista palloa ja niiden jälkeen ripottelin napsut pitkin mattoa. Titolla pallo lensi heti pitkin seiniä ja nappuloita oli joka puolella. Totti puolestaan aloitti laiskasti makoilemalla, mutta joutui sitten nousemaan ylös, kun pallo karkasi. Sen jälkeen sekin alkoi murjoa palloa pitkin lattiaa saaden napsut ulos parempiin suihin.


Toimii!
Toki täytyi kokeilla, miten ruoka maistuu ihan sellaisenaan kupista. Tämä olikin kenties ensimmäinen kerta, kun meillä on laitettu kuppiin ainoastaan nappulaa. Nappulan laittaminen aktivointileluihin tai käyttö koulutuksessa tulee niin itsestään. Näköjään maistui hyvin näinkin!Tito sai nappulan lihan kanssa ja kyseisellä aterialla oli siis luutonta kalkkunaa ja nappulaa. Yhdistelmä näyttäisi olevan Titolle mieluinen.
Sitten meidän nappuloista nameiksi -vinkki!
Lenkeillä nappulat menevät ihan kuivina, samoin aktivointileluista ja lattialta/matolta syödessä. Naksutellessa tykkään kuitenkin käyttää joskus pehmeämpiä nameja, jotta niitä voi antaa nopealla tahdilla lisää eikä koira jää niitä kuitenkaan pureskelemaan.

Joten teen nappuloista puolikosteita nameja seuraavasti. Levitän isolle reunalliselle alustalle nappuloita niin, että ne eivät mene päällekäin. Lisään vettä, mutta vain sen verran, että nappulat eivät lähde kellumaan. Muuten tulee mössöä... Odotan yön yli ja tadaa aamulla voin kerätä namit käyttöön. Namit pysyvät hyvin kasassa, jos vesimäärä on oikea, mutta ovat sopivan pehmeitä ainakin meidän käyttöön.

Tein naksutteluvideon Totin noutokapuloinneista, mutta video meni jotenkin nurin enkä osannut kääntää sitä enää oikein päin. Tässä kuitenkin kuvasarja, miten namit "tehdään".

Yhteenveto: Tykättiin! Olin aivan hämmästynyt, miten Titokin imuroi nappulat matolta ja siinä vaiheessa nappula on ns. myyty meille. Tätä ruokaa tullaan käyttämään ehdottomasti jatkossakin.

Hyväksytty

15 kommenttia:

 1. Acana ja Orijen käyttää omia tuottajiaan, joten ei kiinalaista kanaa! Sitä onkin sitten todennäköisesti kaikissa muissa nappuloissa, Eurooppalaisetkin valmistajat tuottaa raaka-aineensa Kiinasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se nyt ihan mene niin että eurooppalaisten raaka-aineet tulee kiinasta :)

   Poista
  2. Sanos muuta! Hirvittää, miten paljon käytetään idästä tuotuja raaka-aineita lemmikkien, mutta myös ihmisten valmisteissa. Omat tietoni idästä tuotujen raaka-aineiden tiimoilta eivät ole kovin kattavat, mutta jo se nostaa niskavillat pystyyn, kun tietoa ei tunnu löytyvän, vaikka etsisikin. :(

   Poista
 2. Kana kyllä pitkälti tulee, myös herkut, esim. Hau-Haun kanafileet on kiinalaisia.

  -ensimmäinen anonyymi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hau hauta en nyt laskisi samalle viivalle. Mut esimerkiksi Golden eaglen kana on briteistä.

   Poista
  2. Kiitos tiedosta! Oli ihan uutta mulle. Golden Eaglen lihaptoisuus jää kyllä niin pieneksi (+ kiinalaista riisiä aika reippaasti ;) ), että Acana voittaa mun koirien ruokakupissa.

   Poista
  3. Ei ollut torpata Acanan valintaa ruokakuppiin, ok ruoka se on. Tarkoitus oli vain tuoda esiin ettei se ole mitenkään erikoinen vaihtoehto. Golden eaglen lisäksi Hillsin kana on Saksasta tai Italiasta, Belcando on saksasta, nyt esimerkkeinä mitä ensimmäisiä selvittelin. Ota huomioon myös että Acanan 55% lihapitoisuus on tuoreesta lihasta, tuoreessa lihassa on 60-70% vettä. Tuo on markkinamiesten keino saada joku ruoka erottumaan joukosta. Kuivana se kuitenkin nappulassa on eikä Acanan kuiva-ainepitoisuus erotu muista. Acanan proteiini 28% ja rasva 17% ei ole myöskään mitenkään erikoisia. Eli kyllä eurooppalaisissa on vaihtoehtoja, perunaakin löytyy jos haluaa sitä syöttää.

   Poista
  4. Ihanan hedelmällistä, tykkään! Hyvä postaus, kun saa aikaiseksi keskustelua.

   Käyttääkö Hill's ja Belcando saksalaista kanaa? Kun näitä tutkin, niin lopputuloksena oli, että raaka-ainet tulee tukun tms. kautta ja oli kuitenkin kiinalaista. Sama oli melkein merkistä riippumatta :/ Valmistus Euroopassa, raaka-ainaat lähinnä Kiinasta, mutta raaka-aineiden alkuperämaata ei tarvitse erikseen mainita.

   Se sama anonyymi

   Poista
  5. Tälläinen vastaus tuli kun tiedustelimme raaka-aineiden alkuperää. Tipottain tulee noita vastauksia mutta planet petin kana on EU-alueelta, pääasiassa slovakiasta ja tsekeistä.

   Poista
  6. Vielä kuitenkin puran tuon acanan tuoteselosteen. Kuivattu kana 22%, tämä on siis perusjuttu kaikissa ja tässä on kaikki jätteet mukana. Seuraavaksi luuton kana, tässä ei ole ilmoitettu onko tuore vai kuivattu mutta laskujeni mukaan tuore, käytännössä tämä on kuivana 5%. Näin tämä luuton kana tippuisi johonkin herneen paikkeille rehellisessä tuoteselosteessa. Eli laskujen mukaan perunan, kauran ja herneiden osuus ruuasta on n. 50%. Jä tämä toistuu lähes jokaisessa kuivaruokamerkissä. Erilaisilla kikkailuilla ruuat saadaan näyttämään hyviltä eikä sieltä mikään erotu joukosta.

   Poista
 3. Moni eurooppalainen valmistaja käyttää idästä tuotuja raaka-aineita, mutta ei kannata kuitenkaan liikaa yleistää. Tuotetaan Euroopassakin vaikka mitä! :D

  VastaaPoista
 4. Mikäli teillä on tiedossa jokin kohtuuhintainen eurooppalaista kanaa sisältävä koiran kuivaruoka, niin kuulisin siitä mielelläni ja siirtyisin asiakkaaksi :) En löytänyt sellaista pari vuotta sitten.

  VastaaPoista
 5. Kiinnostava juttu! Ajattelin tässä just isompien knassa siirtyä Acana + raaka yhdistelmään. :) Kivaa infoa täsä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen!
   Meillä pussit ovat vaihdelleet - Wild Prairie, Grasslands, Pacifica ja nyt ehottomasti otetaan tämä Kana-Pottukin mukaan. Viljattomuus aina kiehtoo, kun en itsekään niitä syö. :D Mutta nyt on vajaa viikko menty tällä yhdistelmällä ja hyvin sopii pojille. Uloste on vähän löysempää kuin normaalisti, mutta täysin kerättävissä, jos muistaisin kerätä. *nolo*

   Poista
  2. :D Joo täytyy meidän yhdestä lähteä liikkeelle ja sitten katellaan jos vaihtelee. Mun koirat on pusikkokakkaajia onneksi ;)

   Poista