lauantai 5. tammikuuta 2013

You only live once, but if you do it right, once is enough.

Useamman viikon olen miettinyt, mitä vuosi 2013 soisi tuovan tullessaan. Olisi niin helppoa, jos pitäisi listata, mitkä kirjat aion lukea tänä vuonna, mutta koiriin liittyvien tavoitteiden asettelu on paljon hankalampaa. Jotta vuodelle olisi jonkinlainen ohjenuora, kirjataan ylös ajatuksia, jotka tällä hetkellä ruuhkauttavat pientä päätäni.

1. Lenkkeily
* Tämä menee nyt uusiksi lähinnä ohitusten saralla. Tito on oikeastaan helppo ohittelukaveri, koska se ei hyöki muita kohti, hauku, murise, sinkoile tai tee muita eleitä, jotka vaatisivat pään lyömistä seinään. Yksi mutta löytyy kuitenkin, Tito tuijottaa. Ei missään nimessä aina, mutta joskus tuijottaa. Tätä olen katsonut läpi sormieni, koska se ei ole hankaloittanut lenkkeilyä. Tito voi ohittaa toiset koirat vapaanakin jalkani vieressä, mutta toista koiraa tuijottaen. Ei se siitä mihinkään lähde, mutta siitä huolimatta tämä ei ole toivottavaa. Tätä on lähdetty jo työstämään hyvin tuloksin, mutta täytyy sanoa, että on tullut pentuajat vahvoina mieleen. Naksuttelut, kääntymiset, tarkat ajoitukset ja muut ovat jälleen lenkkeilymme kulmakivinä. Ensin tuli turhautuminen, että olemmeko aivan lähtöruudussa, mutta tänään huomasin tykkääväni pienestä projektistani.
* Tuttujen ihmisten ja etenkin koirien kanssa lenkkeily. Tavoite on säilyttää samat kriteerit niin yksin kuin muidenkin kanssa lenkkeillessä.

2. Jänikset
* Me lähdemme Kivikkoon metsästämään jäniksiä ja toivon, ettei minuutin mittaisia painajaisia enää tule. Titohan tulee takaisin yhtä nopeasti kuin lähteekin, mutta siinä on noin minuutti liikaa.

3. Agility
* Pohjien hyödyntäminen ja palasten kokoaminen kokonaisuuksiksi - toisin sanoen kaikkien esteiden suorittaminen varmaksi. Samalla joudun päättämään muutamaan asiaan, minkälaisen suorituksen todella haluan.
* Jonkun osaavan koulutukseen osallistuminen.
* Keväällä ehkä mölleihin, mutta syksyllä viimeistään kisoihin.

4. Toko
* Muutaman kuukauden tässä taas treenattu ja viimeksi tänään aamulla Tito oli aivan käsittämättömän upea. Tekisikö syksyllä jo mieli näyttää muillekin, miten upea se on?

5. Nenätyöt
* Jälkeä jatketaan, koska se osoittautui hauskaksi lajiksi. Tämän vuoden tavoitteita ovat ainakin pitkät jäljet, hyvät janatyöskentelyt ja alustojen vaihtelut. Tähän mennessä Tito on ajanut vain minun tallaamiani jälkiä eli kokeillaan myös muiden tallaamia.
* Esineitä etsitään ja harjoituksia vaikeutetaan entisestään. Tito on etsinyt myös muiden hajuisia esineitä, mutta tänä vuonna toivottavasti vielä enemmän. Esineiden määrää ja etäisyyksiä kasvatetaan.

6. Vauhtilajit
* Talvella kelkkaillaan ja helmikuussa kisoihin. Tarkoitus on mennä Titolla ja Varjolla, joiden treenaaminen on jo aloitettu.
* Lumien sulettua kokeillaan pyöräilyä ja mahdollisesti Kickbikea. Koska omista varusteista löytyvät vain mummopyörä ja Jamiksen Supernova, täytyy jostain hankkia joko se pyörä tai Kickbike. Juokseminen ei ole vielä mahdollista oman selkäni takia, mutta toivottavasti pääsemme kesällä myös crossailemaan.

7. Temput
* Uusia temppuja opetellaan enemmän kuin edellisenä vuonna ja uusiin temppuihin liitetään vihje.

8. Minä
* Opettelen pitämään omista arvoistani kiinni enkä annan muiden vaikuttaa tekemisiini niin kuin on välillä päässyt käymään.
* Päätän etukäteen selkeästi, minkälaisen suorituksen haluan ja keskitän ajatukseni sen toteuttamiseksi.
* Pidän treenituokiot lyhyinä, aktiivisina ja järkevinä.
* Opettelen käyttämään vihjeitä!

Muuta
* Titoliini jää keväällä viikonlopuksi saareen vanhemmille hoitoon, koska käymme siskoni kanssa Tukholmassa. Nyt lähteminen ei tunnu lainkaan niin kamalalta ajatukselta kuin vuosi sitten.
* Haluaisin viedä Titon näyttelyyn ja täysin huumorilla. Olisi kiva tietää, mitä mieltä joku täysin vieras ihminen on Titon ulkonäöstä. Jos karvakorva saisi jonkun järkevän tuloksen, ei tarvitse enää kuin kisata, jotta Titosta tulisi valio. Kätevää.
* Kesällä vaeltamaan kenties parin koirakon kanssa. Karhunkierros houkuttelisi, koska olen kuullut siitä paljon hyvää.
* Teen inventaarion Titon tavaroista ja myyn ylimääräiset tarvikkeet pois.
* En hanki koiranpentua vuonna 2013.


7 kommenttia:

 1. Ui ui! Karhunkierros kuumottaa koska itse en ole mikään eräjorma niin osaaviempien matkaan ois kiva lähteä messiin. ;D

  Hyviä pohdintoja, mutta ihan paras kyllä tuo viimeinen loppukaneetti! XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerätään isompi porukka ja lähdetään! Useampi koira kantaa enemmän tavaraa...

   Poista
 2. Joo mullekaan ei tule koiranpentua tänä vuonna! Eihä?

  VastaaPoista
 3. Hauska teksti, vaikeimmat osiot taitavat olla tuolla omissa tavoitteissa ja muut osiossa. Mä tykkään eritoten tuosta "Opettelen pitämään omista arvoistani kiinni enkä annan muiden vaikuttaa tekemisiini niin kuin on välillä päässyt käymään". Minä olen asian ajatellut että jos ei ole omia arvoja, mielipiteitä tms. ei voi ikinä tulla paremmaksi kuin opettajansa jolta opit imee. Jos haluaa jossakin olla erinomainen, täytyy se tulla itsestä, kukaan muu ei sitä voi opettaa. Vihjeitä tähän pääsemiseksi täytyy kuunnella ja oppeja imeä. Erinomainen jossakin asiassa voi olla vaikkei sitä mitattaisi millään kokeilla tai kisoilla. Jos saa koiransa koulutettua juuri sellaiseksi kuin itse haluaa, se on se voitto. Kyllä minullekin, suht tuoreelle harrastajalle pyöritellään välillä silmiä ja päätä kun en suostu menemään normi oppien mukaan. Minä teen kuin minä haluan, ehdotuksia voi antaa mutta se täytyy osata perustella erittäin hyvin että mieleni muuttuu. Tulevaisuudessa sen lopputuloksen vasta näkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin ajattelen. Olen täysin avoin kuuntelemaan ja ihan omaksumaankin uusia oppeja muilta. Paljon olen saanut vinkkejä lukemalla, katsomalla, seuraamalla, kuuntelemalla ja juttelemalla. Jos teen kuitenkin jonkun harjoituksen sosiaalisesta paineesta tai niin kuin "ope sanoo", vaikka tiedän sen olevan turhaa eikä meille edes sopivaa, hakkaan päätäni kotona seinään. Miksi menin toisten mukaan? Miksi en kuunnellut omaa ääntäni?

   Toisaalta sitten en välttämättä vaadi Titolta samanlaista tekemistä kuin yleensä vaikkapa lenkeillä, jos joku muu on mukana. En keskity siihen tarpeeksi ja olen varma, että yhteislenkit ovat siksi juuri sekavia. En ole koskaan kertonut sille, että lenkki se on sekin, vaikka vieressä kävelee toinen koira tai ihminen. Samat säännöt. Tässä(kin) on siis ruhdistäytymisen paikka.

   Poista
 4. Sisko tykkää eniten kohdan "Muuta" ensimmäisestä kohdasta :) Tätä onkin jo odotettu!

  VastaaPoista
 5. Joo mekin voidaan lähteä karhunkierrokselle! :D

  VastaaPoista