perjantai 31. elokuuta 2012

Mun vaatteet on mun aatteet

Koiria käsitteleviin blogeihin kirjoitellaan toisinaan koirien varusteista. Öiden pimetessä, ilmojen viiletessä ja sateen ripsiessä yhä useampana päivänä taivaalta ajattelin kertoa vähän omista varusteistani. Käyn tässä muutaman oleellisen varusteeni läpi.

Minun pukeutumiseeni ovat vaikuttaneet eniten seuraavat kolme asiaa. Saarella asuminen opetti, miten tärkeää on laittaa tarpeeksi vaatetta päälle. Purjehtimisen - tai oikeastaan siinä valmentamisen - myötä opin kunnon hupun merkityksen. Kaatosateessa veneily ei yksinkertaisesti onnistu jollain puolet päästä peittävällä lipalla. Kolmas oleellinen vaikuttaja oli pari työvuotta Intersportissa. Viimeistään silloin aloin ymmärtää kerrospukeutumisen merkityksen. Opin myös eri kalvojen vaikutuksen ja sen, mikä on täysin tarpeetonta tärkeilyä.

Kengät - Salomon, Salomon ja The North Face. Minun jalat sopivat aina Salomoneihin. Salomonien kengät ovat kevyitä, ne hengittävät hyvin ja ovat helposti vedettävissä jalkaan. Räiskyvät väritkin ovat hauskat. Tällä hetkellä jalassa on yleensä kosteudesta riippuen toiset näistä:

Salomon Wmn's XA Pro 3D Ultra 2 GTX Running Shoes
Salomon Men's Speedcross 3 Trail Running Shoes
Talvisin jalassa on joko Salomonit tai Nortit. Kalvoilla on kengissä paljon merkitystä, mutta sateella vedän jalkaan ihan reippaasti kumisaappaat, jos ei ole tarkoitus juosta kovin paljon.

Takki - Takki on mielestäni oleellinen varuste ulkoillessa. Minulta löytyy älytön määrä erilaisilla kalvoilla varustettuja purjehdustakkeja. Merellä ne ovat elementissään, mutta typerältähän se kansitakki näyttää metsässä. Pari ehdotonta lempitakkiani ovat kuitenkin muita kuin seilorivermeitä. Jos joku on miettinyt Haglöfsiin investoimista, suosittelen. Hintaviahan ne ovat, mutta maksavat itsensä takaisin - ehkä 20 vuodessa...

Talvisin Couloir GTX jkt
Keväisin ja syksyisin
Riot II GTX

Titon kanssa vedän aina treeniliivin takin päälle - lähinnä suojaamaan takkia. Riot II on ehdottomasti suosikkini. Se on kevyt ja menee tarvittaessa reppuun yllättävän pieneenkin tilaan. Huppu on merkille ominaisesti erinomainen ja niskassa huomaamaton. Hihat ja helmat ovat tarpeeksi pitkät eikä tuuli pääse selkään, vaikka vähän kumartelisi. Kahteen kertaan peitetty vetoketju ei päästä vettä tai tuulta lävitseen. Kainaloissa reilut tuuletusvetoketjut. Miinuksena sanoisin sisäpovitaskun huonon suunnittelun. Löysään verkkokankaaseen tehty taskuyhdistelmä on aivan onneton.

Couloiria ei laiteta päälle, jos lähdetään treenaamaan. Ei kukaan käy Ferrarilla vain Siwassakaan. Pidemmälle talvipatikoinnille takki on kuitenkin omiaan. Vetoketjujen suojaliimaus on ärsyttävä, koska ketjut tuntuvat nihkeiltä. Itse hankin takkini silloin, kun ketjut olivat tyylikkään valkoiset. Käytön myötä valkoisuus on muisto vain eikä niitä saa enää puhtaiksi. Nykyisissä takeissa virhe on korjattu eikä Haglös käytä takeissaan enää valkoisia ketjuja. Takki on yllättävän lämmin, vaikka siinä ei ole minkäänlaista vanua tai toppaa. Jos aikeissa on paikoillaan istumista, takin voi kuitenkin jättää suosiolla kotiin. Nämä takiton tehty liikkumista varten. Pidän takkien leikkauksista ja pienistä yksityiskohdista. Jos ulkona on kuivaa, laitan takiksi huputtoman kevyen, vettä hylkivän ja tuulta pitävän takin.

Housut - Housut ovat usein ne, mitkä päällä sattuvat ulos lähtiessä olemaan. Jos ajatus on treenata erityisen paljon, laitan päälle housut, joita vasten saa surutta hyppiä. Jos ulkoilu tai treeni sisältää juoksemista (agility), vedän päälle hurmaavat juoksutrikoot. Trikoita käytän, koska niillä juokseminen on huomattavasti mukavampaa ja vaivattomampaa. Olen suuri naurettavalta näyttävän pikakävelyn kannattaja ja toisinaan Titon ravilenkit tehdään minun pikakävellessä. Silloin en voisi kuvitellakaan muita kuin trikoita. Sateella ja talvella laitan päälle GTX-housut, joiden pinta kestää kulutusta vähän paremmin kuin esimerkiksi Couloirit, jotka on varmaan suunniteltu vain laudan päällä patsastelua varten. Kostealla ilmalla minulle on tärkeää, että voin istua tai kantaa reppua ilman, että vesi tulee paineen alla läpi.
Hyppää vain!
Haglöfs Rugged Mountain Pant


Alus- ja välikerrokset - Ensin kerrospukeutuminen oli minulle painajaista. Mitä ja milloin? Täytyy sanoa, että edelleen on opeteltavaa, mutta aika hyvin olen jo jyvällä ja kerroksiakin löytyy jo aika hyvin. Näin ollen on helpompi löytää sopiva yhdistelmä. Erilaisia sekoitusmateriaaleeja ja fleece-variaatioita löytyy lukuisia.

Aluskerroksissa saumattomuus tuo mukavuutta ja tarpeeksi pitkät hihat vielä pienen ekstran. On ärsyttävää, jos joutuu nykimään karkaavia hihoja alas. Olenkin huomannut käyttäväni eniten sellaisia kerrastopaitoja, joissa on aukko peukalolle. Aukko auttaa paljon pukeutuessa, vaikka sitä ei sitten ulkoillessa enää käyttäisi. Yleensä hanskat ja hiha eivät nimittäin sovi toistensa päälle. Vetoketjulliset kerrastopaidat ovat käteviä, kun tulee kuuma. Vaadin vetoketjun vähintään välikerrokselta. Jos on paljon pakkasta, on terveyden kannalta parempi, ettei aluskerroksessa olisi vetoketjua. Hikisenä ei ole hyvä avata paitaa ja altistaa kaulaa suoraan kylmälle ilmalle.
Vaikka kerroksia olisi viisi, mikään ei voita kunnon villapaitaa. Jos en ole menossa rehkimään, vaan leppoisalle tallustelulenkille, vedän päälle 100% villaa ja unohdan kerrostelut. Villa on aina villaa, sen tietävät lampaatkin.

Sukat - Ilmojen viiletessä pidän paljon laskettelusukkia, jotka ovat napakat ja ulottuvat polviin saakka. Kumisaappaisiin laitan usein äidin kutomat villasukat, koska niin kuuluu tehdä.

Pipot, hanskat ja kaulaliinat - Juoksulenkeille laitan kalvollisen ohuen päähineen, mutta se on niin ruma, että sitä käytetään vain juostessa, jolloin vastaantulijat jäävät pian kauas taakse. Pipoissakin kalvoista on hyötyä, kun tuulen saa pidettyä loitolla. Hanskoja on iso korillinen, mutta edelleen etsin niitä hanskoja. Koiran kanssa on kätevää käyttää puolisormellisia tai sellaisia, joista saa sormenpäät läpän alta helposti esiin. Kaulaliinoja käytän jonkin verran, mutta aika usein päädyn kauluriin, joka ei jää paksuksi mytyksi takin alle. Jos lähden jäälle, laitan toisinaan kypärämyssyn. Ne ovat ihan oikeasti käteviä!

Pukeutumisessa pärjää hyvin ihan perusvaatteilla. Kun ulkoilun määrä kasvaa ja ulos lähdetään säällä kuin säällä, varusteilla alkaa olla enemmän merkitystä. Yleensä kevyen GTX-takin edut ymmärtää vasta, kun sellaisen laittaa kaatosateella päälle. Kerrospukeutumisen idean hahmottaa lumessa tarpoessa ja äidin kutomien villasukkien lämmön vesilammikoissa hyppiessä.

Kaikkiin takkeihin ja housuihin kaipaisin enemmän heijastimia, mutta olen itse lisäillyt niitä aina, kun muistan. Käytän myös vilkkuvaloja, tarraheijastimia ja toisinaan ryhdistäydyn heijastinliivin merkeissä. 

Loppuun vielä muutama kuva Titon kanssa puuhastelusta. Kuvat ovat Mari Lustigin ottamia.
Tito 9kk ja
Novalla jokin ongelma.
Tito 1v 3kk ilta-aurinko-
kiekkoilua

Tito 1v 9kk ja kahlailua pellolla. Onko koira vielä mukana..?

1 kommentti:

  1. samaa mieltä haglöfsin takeista ja villasta! mulla taitaa olla tollanen riotin tapanen vanha raasu, jonka ostin muistaakseni lukion tokalla.

    villasta vielä sitä, että pelkkä ajatuskin lämmittää, jos on pukeutunut toisen elukan karvaan. tarkoittaen sitä, että joku eläin on sentään "tarkoitettu" elämään sillä yhdellä ja samalla turkilla kesät talvet.

    VastaaPoista