perjantai 12. elokuuta 2011

Näytetään niille!

Reipas vuosi sitten joku sanoi äidilleni:
"Toivottavasti Nova ei saa koskaan lapsia."
Kommentti juontui siitä, että olin hänen mielestään "natsi" koirien kanssa. Tämä siis tarkoitti asettamiani rajoja ja johdonmukaisuutta. Tietysti oli myös väärin, että vaadin koirilta asioita. Minähän loukkaannuin kommentista ja taisin hieman puhdistaa kyynelkanavianikin. Omasta mielestäni en ollut koirien kanssa kohtuuton. Päätin, että tulevan koirani kanssa näytän kyseisille ihmisille sellaisen näytöksen, ettei kenellekään tule enää mieleenkään sanoa noin inhottavasti.

Tito tuli ja sillä oli heti töppöset täytettävänä. Vähättelemättä nimeksi "All in One", blogin osoitteeksi "Titotaito" ja katse eteenpäin.

Mustan listani ensäimmäistä sijaa pitävän henkilön kommentista on nyt tosiaan reipas vuosi. Näytös oli viikko sitten. Viime lauantaina olin niin hermostunut, että pelkästään kellon seuraaminen sai minut sekaisin. Pidin siis frisbee-esityksen saaressa vuosittain järjestettävässä urheilutapahtumassa.

Tässä ohjelmasta se, mitä muistan. Suuri osa on varmasti täyttä hepreaa monelle, mutta ehkä saatte tästä jotakin irti.

Aloitin kutsumalla Titon luokseni nurmikentän toiselta laidalta toiselle. Tito sinkosi luokseni kuin tykki ja tiesin, että ainakin alku oli lupaava. Tämän jälkeen otin pujottelua jaloissa ja siitä rolleri maata pitkin. Erilaisia kiepsahduksia pakittaen jalkojeni välistä. Kurreasento, josta jalkojen välistä ja pitkä rystyheitto. Around the world, jossa 4 kiekkoa rystynä ja yksi selän takaa. Tito sai selän takaa heittoja ensimmäistä kertaa kiinni edellisenä iltana - nyt meni nappiin. Multiplen tein muunneltuna eli liikuin itse koko ajan. Siskoni tykkäsi tästä, kun kiekot liikkuivat nopeasti. Tein muutaman tavallisen distancen, joista pari heittoa menikin sitten yleisöön. Tito juoksi ihmisten jalkojen välistä ja etsi vain kiekkoa. Sitä ei kiinnostanut muut ihmiset tai koirat. Meillä oli kapea kaistale käytössä, joten haastetta oli. Osan Tito sai kuitenkin hienosti ilmasta kiinni.

Paikalla oli viisi koiraa, joista kaksi yritti sännätä kentälle. Toinen onnistui rähisten pääsemään kentän reunalle muutaman metrin päähän Titosta, mutta eipä kiekkomestari sitä näyttänyt huomaavankaan. Voltteja takaperin tehtiin viisi tai kuusi. Hyvin meni - vain yksi kiekko lähti kädestäni huonosti. Tuloksena hyvä voltti, mutta ei koppia. Syliin hyppääminen ei onnistunut heti, vaikka tämä onnistuu "aina". Syy oli siinä, että pidin kiekkoa aivan liian kaukana kehostani ja Tito hyppäsi tietysti liian kauas. Parin kerran jälkeen onnistui kuitenkin hyvin. Uusin temppu jännitti aivan pirusti. Selkään hyppääminen oli ollut työn alla reippaan viikon ennen esitystä. Nyt ei olisi voinut mennä paremmin. Odotti rauhallisesti ja hyppäsi heti merkin saatuan. Titolla oli heti täydellinen tasapaino, mikä helpotti minun tehtävääni. Tein tämän toisenkin kerran niin, että nousin suorempaan seisomaan, kun Tito oli selässäni. Hyvin pysyi! Loppuun vielä onnistunut sylihyppy ja kumarrus. Käskin Titon keskelle kenttää "Lepo"-käskyllä odottamaan. Siinä se pysyi aplodien ajan makaamassa, kun keräsin kiekot.

Eipä kuulunut enää kommentteja, että olen tyranni koirien kanssa. Sen sijaan, että ihmiset toivoivat minulle lapsettomuutta, he olivat tarjoamassa koiriaan minulle koulutukseen. Mission accomplished!

Suureksi yllätyksekseni saimme ensimmäisen pokaalimme.


9 kommenttia:

 1. Siis WAU! Ootte ihan huippuja! :D
  Ne ihmiset ovat ihan tietämättömiä jos luulevat, että jos koiraa kouluttaa johdonmukaisesti ja sillä on kunnon rajat, niin sellaiselle ei muka kannata lapsia suoda! :D Juuri sillä tavallahan lapsetkin pitäisi kasvattaa, että niistä tulisi kunnon kansalaisia ;)

  Minulla kiinnostaisi opettaa Peppi hyppäämään syliin, mutta en tiedä miten aloitan sen opettamisen..
  Voisitko sinä valaista minua miten olet Titolle sen opettanut? :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä Nova & Tito! Olette kyllä hurjan taitavia :) Meilläkin joskus joku ihmettelee johdonmukaisuutta koirankoulutuksessa; yleensä ihmettelijän koirat elävät koko ikänsä aitauksessa ja vapaaksi päästyään pinkovat karkuun minkä kintuista pääsevät. Siksi niitä ei pidetä vapaana.. lenkityksistä puhumattakaan, kun koira ei toimi hihnassa. Ynnä muuta mukavaa :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos paljon, Henna ja Heidi!

  Henna: Itse aloitin siitä, että istuin lattialla ja houkuttelin Titoa tulemaan syliin. Naksautin aluksi tietysti jo askeleesta kohti ja lopuksi iso palkinto siitä, kun tuli syliin. Kun koira tulee helposti syliin lattialla, aletaan nostaa syliä. Ensiksi lisätään oman takapuolen alle esim. tyynyjä tai kirjoja. Jos löytyy sopivia laatikoira, ne voivat olla tukevampia. Sitten jakkara ja kohta päästää jo tuolin päälle istumaan. Siinäkin naks jo vaikka tassun laittamisesta reidelle. Kun syli nousee, kriteerit laskevat aluksi. Kun koira mönkii tuolilla jo syliin, lisätään tyynyjä taas. Vähitellen oma asento alkaa olla koko ajan pystympi. Kun pystyasento alkoi lähestyä, nojasin jo seinään.

  Kannattaa miettiä, miten koiran ottaa syliin. Mistä kohdista sitä ottaa kiinni. Jos Tito tulee oikealta sivulta syliin, minulla on oikea käsi ylhäällä ja vasen alhaalla. Kaappaan Titon siis niin, että tuen sen vasemmalla kädellä vatsan puolelta ja oikealla kädellä selän päältä. Monelle koiralle tämä on varsinkin aluksi epämukavaa. Selkään hyppääminen on myös, koska alusta on pehmeä ja epävakaa. Kannattaa tehdä alussa niin, että kehuu koiraa heti paljon, kun se tulee syliin ja sen jälkeen leikkiä sen kanssa maassa.

  Monelle koiralle auttaa, kun laittaa koiran puoleisen reiden koukkuun ponnistusalustaksi. Koiran on helpompi "kiivetä" syliin. Asento on siis vähän kyykyssä, kun koira hyppää. Sen jälkeen voi seistä suorassa koira sylissä.
  http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/252538_10150191762673042_759793041_6970740_7128467_n.jpg

  VastaaPoista
 4. Vau. Tätä pitää joskus päästä näkemään. Kuulostaa siltä, että teillä on Titon kanssa ollut ennen kaikkea ihan huisin hauskaa!

  Pakko nauraa tuolle tyranniväitökselle. Ei tiennyt kyseinen henkilö mistä puhui.

  Ja vielä lisäksi nostan hattua Titolle, jota eivät rähisevät koirat sekoittaneet. On sillä oltava aikamoinen keskittymiskyky.

  VastaaPoista
 5. Te olitte kyllä niin taitavia! Lähetän sulle paraikaa sitä videota. :)

  VastaaPoista
 6. Vaaditaan video HETI näkyville! :)

  VastaaPoista
 7. Hienoa Nova ja Tito! Mun pitää ehdottomasti joskkus päästä näkemään teidän taitoja. Täältä niistä silloin tällöin luen ja aina ihmettelen, että miten ihmeessä osaat noin hyvin kaiken opettaa.

  Aaltoja

  Terkuin
  Päivi ja Titon isukki Piski!

  VastaaPoista
 8. Päivi, se on Tito joka täällä opettaa. ;) Kyllä te pääsette vielä näkemään.

  VastaaPoista
 9. Ihana blogi! Olisinpa yhtä johdonmukainen!

  VastaaPoista